First test sailing with cable less code zero on J105 - Göran Marström - Kåre Ljung

cabel-j105

Idag var vi ute för första gången och testade vår nya kabellösa code zero. Det såg mycket lovande ut, och förliket fungera helt som det var tänkt, inga inslag i förliket och på det en snygg bra shape.

En lösning som Göran Marström och Ulf Tjernberg på Doyle tagit fram. Göran som alla vet tänker alltid kolfiber och så även denna gång. Lösningen är ett antal kolfiberförstärkningar i förliket vilket ersätter allt vad kablar heter, seglet är lättare att rulla in än segel med kabel. Stort plus är också att slippa en grov kabel i förliket, allt blir mer slimmat. Mer än imponerande och riktigt coolt tycker vi på Team J105.

Seglet i detta fall var en "fin" genua som vi satte kniven i, där nästa steg blir att bygga en helt ny code med rätt antal m2 segelyta. 

Det vi dock märkte var att lasterna blir väldigt höga på peket, nästan så pass att vi kände att "snart smäller det av". I detta fall satte vi ut peket halvvägs. Det blir en liten baksida med att bara köra ut peket till 50% man måste tyvärr rulla in coden vid slagen / gipparna. 

Kontentan av detta (lasterna) blir att vi nu gör ett peke i kolfiber med förstärkningar i hela peket på de plaster där det behövs. Här har vi allra bästa proffsen till hjälp med detta nämligen Göran Marström & Kåre Ljung. Kåre räknar på lasterna och Göran Marström  tillverkar. Kunskap och erfarenhet i kubik, så vad kan gå fel tänker vi. Peket byggs med autoklavteknologi. 

Har ni en J105 och vill också ha ett peke i kolfiber? Om så hör av er till mig!

Vår code zero kör vi med ett Nex furling system från Liros. Bra grejer som enligt oss funkar perfekt. 

Follow us on the way, to see next generation cable less code zero...

Upptakt Team J105 - Våren 2019
Första steget tagit på vårt nya J105 experimentell...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Guest
fredag, 24 september 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://team.vallagruppen.com/

Information om J105

Att segla, träffa människor och bygga nätverk är Team Vallagruppen mål.

Tillsammans med våra sponsorer hjälper vi just er. Vill ni ha tips om segel, förmedling av båtar eller kanske vill ni foila båten. Prata med oss!

Kontakta oss

Vill ni komma i kontakt med oss, vill ni veta mer om vad vi kan göra för er.

Kontakta Mikael Andersson
Tel. 013 473 20 21
E-post: ma@vallagruppen.com

Eller skriv er fråga på vår sida kontakta oss. [+] Gå vidare